Σειρά δοκιμών για βιοδιεγέρτες στην ποικιλία Crimson
Προσπαθώντας να απαντήσει στα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμπελουργία, ο Κωνσταντίνος Αλιφέρης, επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας, ερευνά μαζί με την ομάδα του την εφαρμογή σκευασμάτων βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson. Η επιστημονική ομάδα, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πήγασος», δοκιμάζει στην πράξη διάφορα σκευάσματα, έτσι ώστε να βρει το αποδοτικότερο, αλλά και να εντοπίσει σε ποια ποσότητα και σε ποιο σημείο ανάπτυξης του φυτού θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Αλιφέρης, «υπάρχουν πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά σε αυτήν τη νέα κατηγορία των βιοδιεγερτών. Όμως, δεν είναι γνωστή η δράση τους στον παραγωγό, ούτε και η βέλτιστη εφαρμογή τους. Αποφασίσαμε, λοιπόν, σε συνεργασία με έναν συνεταιρισμό που είχαμε και παλαιότερα υλοποιήσει προγράμματα, αλλά και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον τομέα της εφαρμογής προγραμμάτων, να ιδρύσουμε την Επιχειρησιακή Ομάδα «BIO-CRIMSON» και να πραγματοποιήσουμε σειρά δοκιμών για πολλά σκευάσματα».
Τι ακριβώς είναι, όμως, οι βιοδιεγέρτες και πώς λειτουργούν; Όπως απαντά ο κ. Αλιφέρης, «η σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει μία δεκαετία τώρα. Πρόκειται για σκευάσματα που περιέχουν κάποιον βιολογικό παράγοντα, κάποιον μύκητα ή βακτήριο ή κάποιο εκχύλισμα ή κάποια άλλη μεμονωμένη ουσία. Η ιδιαιτερότητα που έχουν αυτά τα προϊόντα είναι ότι δεν είναι άμεσα τοξικά στον οργανισμό-στόχο, στον μύκητα δηλαδή, που εξαιτίας του έχει αρρωστήσει το φυτό, για παράδειγμα. Όμως, τροποποιούν και επηρεάζουν τον μεταβολισμό των φυτών, έτσι ώστε το ίδιο το φυτό να μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα. Βελτιώνουν την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων ή τον μηχανισμό άμυνας του ίδιου του φυτού, βελτιώνουν την ανθεκτικότητα που έχει ένα φυτό σε καταπονήσεις, όπως η ξηρασία ή η αλατότητα».
Με λίγα λόγια, οι βιοδιεγέρτες δημιουργούν πιο υγιή και, άρα, ανθεκτικά φυτά. «Επομένως», προσθέτει ο κ. Αλιφέρης, «η χρήση τους στη γεωργική πρακτική θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγή, μειώνοντας παράλληλα τις εισροές από φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρειάζεται το φυτό». Οι βιοδιεγέρτες, λοιπόν, οπλίζουν το ίδιο το φυτό και έτσι αυτό δεν χρειάζεται φυτοπροστατευτικά, όπως ένας υγιής άνθρωπος δεν χρειάζεται φάρμακα.
Εμπόδια και προοπτικές
Το επιτραπέζιο σταφύλι είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τη γεωργική παραγωγή της Ελλάδας. «Είμαστε στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, με παραγωγή περίπου 300.000 τόνους ετησίως», περιγράφει ο κ. Αλιφέρης. «Παρ’ όλη τη δυναμική που έχει ο κλάδος, οι απώλειες παραγωγής που προκαλούνται είτε από έντομα, είτε από μύκητες, είτε από την ξηρασία ή την αλατότητα των εδαφών αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου», εξηγεί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (σ.σ. Μέτρο 16), αξιολογούνται διάφορα σκευάσματα βιοδιεγερτών, ώστε να εντοπιστεί αυτό που έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για την καλλιέργεια. Επίσης, μελετάται πόση ποσότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε ποιο στάδιο ανάπτυξης του φυτού, έτσι ώστε οι παραγωγοί να έχουν στα χέρια τους μια πλήρη «συνταγή».
Το αποτέλεσμα, βέβαια, θα βοηθήσει τον παραγωγό να έχει καλύτερη σοδειά από τη μία, αλλά και από την άλλη να προστατευθεί το περιβάλλον, με τη χρήση λιγότερων φυτοπροστατευτικών. «Δεν ξέρουμε αν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε ότι θα καταργήσουμε τα συμβατικά φυτοπροστατευτικά, ωστόσο είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται», καταλήγει ο διακεκριμένος ερευνητής.
Πηγή: ypaithros.gr