Με σωστή καθοδήγηση, οι βιοδιεγέρτες μπορούν να λύσουν τα χέρια των παραγωγών
Οι απώλειες της παραγωγής που προκαλούνται από παθογόνα, εχθρούς και αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, καύσωνας κ.λπ.) είναι σημαντικές, ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων οδηγεί σε ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων.
Σε αυτό το γκρίζο τοπίο για την αμπελουργία, ο Κωνσταντίνος Αλιφέρης, επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), ερευνά μαζί με την ομάδα του την εφαρμογή σκευασμάτων βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας Crimson.
Η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πήγασος» και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, δοκιμάζοντας στην πράξη διάφορα σκευάσματα, έτσι ώστε να βρει το αποδοτικότερο, αλλά και να εντοπίσει σε ποια ποσότητα και σε ποιο σημείο ανάπτυξης του φυτού θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όπως έχει τονίσει παλαιότερα στην «ΥΧ» ο κ. Αλιφέρης, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά υπό την ταμπέλα των βιοδιεγερτών είναι πολλά, ωστόσο δεν εγγυώνται από μόνα τους τη λύση. Από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής δράση τους στον παραγωγό, είναι πρακτικά δύσκολο να επιτευχθεί η βέλτιστη εφαρμογή τους. Στο ΓΠΑ αποφάσισαν, λοιπόν, σε συνεργασία με τον ΑΣ «Πήγασος», με τον οποίο είχαν και παλαιότερα υλοποιήσει προγράμματα, αλλά και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον τομέα της εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων, να ιδρύσουν την Επιχειρησιακή Ομάδα «BIO-CRIMSON» και να πραγματοποιήσουν σειρά δοκιμών για πολλά τέτοια σκευάσματα. Τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μέτρο 16
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΕΓΤΑΑ», στο πλαίσιο του Μέτρου 16. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του Υπομέτρου 16.1-16.2 του Μέτρου 16 «Συνεργασία» είναι να συμβάλει στην παραγωγικότητα και στη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση της εφαρμογής συμβατικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την αντικατάστασή τους με πιο φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα, όπως είναι οι βιοδιεγέρτες. Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των απαιτούμενων όγκων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στην αύξηση της παραγωγής και στη μείωση των υπολειμμάτων στο παραγόμενο προϊόν.