Σχετικά με το έργο

Μεθοδολογία

Το έργο της επιχειρησιακής ομάδας βασίζεται σε αποτελέσματα πειραμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΠΕ Κορινθίας από την ομάδα του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. και υλοποιείται σε δύο άξονες:
• Ο πρώτος άξονας αφορά στην εφαρμογή επιλεγμένων βιοδιεγερτών σε αγροτικά τεμάχια αμπελώνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού της επιτραπέζιας ποικιλίας Crimson Seedless. Μελετάται η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των πρέμνων, όπως στο ρυθμό ανάπτυξης νέας βλάστησης, στην αύξηση της βιομάζας και στην αύξηση του μεγέθους των ραγών. Επίσης, η κατάσταση των φυτών αξιολογείται με τη χρήση κάμερας υπερύθρων, εφαρμόζοντας φαινομική, η οποία αποτελεί καινοτόμο μέθοδο για την αξιολόγηση επεμβάσεων με βιοδραστικούς παράγοντες σε φυτά. Οι βιοδεγέρτες εφαρμόζονται βάσει οδηγιών σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των πρέμνων.
• Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τη μεταβολομική ανάλυση φύλλων μετά τις επεμβάσεις με τους βιοδεγέρτες με τη χρήση αναλυτή GC/EI/MS. Τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στην κατανόηση της επίδρασης των βιοδεγερτών στη φυσιολογική κατάσταση των πρέμνων, συντελώντας στην επιλογή των βέλτιστων συνδυασμών δοσολογίας-χρόνου εφαρμογής. Η μεταβολομική αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στις γεωπονικές επιστήμες, χωρίς όμως να έχει αξιοποιηθεί επαρκώς στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια του Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. να αυξήσει την παραγωγή και να βελτιώσει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Πρωτοτυπία και καινοτομία του έργου

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ε.Ο. ‘’ BIO-CRIMSON ‘’αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για αξιολόγηση και βελτιστοποίηση της χρήσης βιοδιεγερτών στην αμπελοκαλλιέργεια με εφαρμογή προηγμένων βιοαναλυτικών μεθόδων, όπως της μεταβολομικής και της φαινομικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αξιολογείται η επίδραση των βιοδιεγερτών στα επίπεδα μεταβολιτών των πρέμνων που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων στους αμπελώνες του Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ.. Η μελέτη της μεταβολικής σύστασης των πρέμνων με σκοπό την ανακάλυψη του βέλτιστου χρόνου επέμβασης και δοσολογίας με τους επιλεγμένους βιοδεγέρτες σε δεδομένες εδαφοκλιματικές συνθήκες, αποτελεί καινοτομία και νέα προσέγγιση στη φυτοπροστασία με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας της παραγωγής και μείωση των εισροών. Δεν αναφέρεται μέχρι σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία αντίστοιχη ερευνητική προσπάθεια για την κατανόηση της επίδρασης βιοδιεγερτών στην ποικιλία Crimson με συνδυασμό καινοτόμων μεθόδων μεταβολομικής και φαινομικής.

Ρόλος στο έργο

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναλαμβάνει το συντονισμό των μελών της Επιχειρησιακής Ομάδας για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου καθώς και τις ενέργειες για την διαχείριση και την ολοκλήρωση του έργου. Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επιλέγοντας τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας, θα καλύψει όλες τις κατηγορίες δραστηριοτήτων προώθησης. Με συστηματική διάχυση των αποτελεσμάτων μέσω του τύπου, με στοχευμένη ψηφιακή καμπάνια τα αποτελέσματα θα διαχέονται μέσω του διαδικτύου. Μέσω μιας ημερίδας δικτύωσης με ΕΟ από όλη την Ελλάδα θα καλυφθεί η πανελλαδική διάχυση των αποτελεσμάτων και το χάσμα ανάμεσα στον αγροτικό και επιστημονικό κόσμο με σκοπό τη μεταφορά της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Π.Α.

To Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γ.Π.Α. συντονίζει το επιστημονικό κομμάτι του πιλοτικού έργου και πιο συγκεκριμένα, μαζί με τους γεωπόνους του ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Σ., συντονίζει τις εφαρμογές των επιλεγμένων βιοδιεγερτών στους αμπελώνες και τις δειγματοληψίες των φυτικών ιστών. Επιπλέον το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων φαινομικής και μεταβολομικής ανάλυσης και την αξιολόγηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Τέλος, αναλαμβάνει την προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω της συμμετοχής σε συνέδρια και μέσω της συμμετοχής σε ημερίδες και σε δράσεις δικτύωσης.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στις αμπελοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών – μελών του Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. θα πραγματοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή του έργου με την χρήση των επιλεγμένων βιοδιεγερτών. Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την δειγματοληψία φύλλων και σταφυλιών και θα φροντίσει για την πλήρη καταγραφή των καλλιεργητικών μέτρων και των μέτρων φυτοπροστασίας που θα εφαρμόσει στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού έργου. Τέλος, ο Συνεταιρισμός προωθεί την καινοτόμο ιδέα μέσω της διοργάνωσης τοπικής ημερίδας και της συμμετοχής του σε δράσεις δικτύωσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο